Pelerinaj la Constantinopol | Hramul „Acoperamantul Maicii Domnului”, Istanbul, Turcia

 (0 stele)


  • Transport - Autocar


Informatii si dotari hotel , Istanbul, Turcia

Tarif: 155 euro/persoana

Supliment single: 60 euro

Durata: 3 nopti

 

 

29 SEPTEMBRIE – 03 OCTOMBRIE 2018


01 octombrie – ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI,

Sfânta Liturghie de hramul BISERICII DIN VLAHERNE


 

 

ZIUA 1 – sambata, 29 septembrie (650 km): Plecare din Bucureşti la ora 22:30 de la baza Dealului Patriarhiei (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe traseul Bucureşti – Giurgiu –  Ruse – Veliko Tarnovo (capitala celui de al doilea Imperiu Bulgar) – trecere prin Valea Trandafirilor – Kapitan Andreevo – Kapikule – Edirne (fostul oraş Adrianopol, întemeiat de împăratul roman Hardrian. A fost capitala Imperiului Otoman între 1365 – 1453. Aici s-a încheiat Pacea de la Adrianopol, tratatul ruso-turc din anul 1829 prin care s-a recunoscut independența Greciei, autonomia Serbiei și s-a desființat monopolul turcesc asupra comerțului Ţării Româneşti și Moldovei) – Istanbul.

 

ZIUA 2 – duminica, 30 septembrie: Grupul ajunge la Constantinopol. Închinare în Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (prima biserica a fost construită de împaratul Leon I Tracul, datorită unei minuni pe care a trait-o când era soldat – inainte de a intra în cetate, Leon Marcelus a întâlnit un orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se afla un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a   început să-L slăveasca pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-ar fi zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. După ce a fost uns împărat, Leon a construit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor), apoi în Patriarhia Ecumenică (în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia si Sfintei Teofana.  Tot aici este „Coloana Flagelării”, o bucata din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat. Alte două bucăţi din această coloană se află în Ierusalim şi în Roma. Se crede ca aceasta a fost adusă aici de către Sfânta Elena după pelerinajul făcut în Ţara Sfântă) și în Biserica Românească cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi, Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfânta Arghira (ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului). Cazare în Istanbul.

 

ZIUA 3 – luni, 01 octombrie: Mic dejun. Sfânta Liturghie de hramul Acoperământului Maicii Domnului la Biserica Vlaherne (loc unde Maica Domnului s-a arătat mulţimii strânse în vremea împăratului Leon cel Înţelep, când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor Acoperămânul). Se vizitează Palatul Dolmabahce (a fost construit între anii 1843 – 1856, din dorinţa sultanului Abdülmecid I  de a avea un palat asemănător monarhiilor europene, iar Topkapi-ul i se părea demodat. Este cel mai mare palat din Turcia, acoperă o suprafaţă de 45,000 m2 şi cuprinde 285 camere, 46 săli de recepţie, 6 hamam-uri. Aici a murit Ataturk la data de 10 noiembrie 1938),Moscheea Suleymanie (unde se găsește mormântul lui Suleyman Magnificul, cel care a ridicat zidurile actuale ale Ierusalimului în sec.XVI) și Muzeul Chora (a fost întemeiată în cadrul sec. V-VI, fiind rezidită de mai multe ori până astăzi, păstrează unele dintre cele mai frumoase mozaicuri bizantine). Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare în Istanbul.

 

ZIUA 4 – marti, 02 octombrie: Mic dejun. Tur pietonal – se vizitează: Catedrala Sfânta Sofia (prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incediu în anul 404. A fost reconstruită de Teodosius II în anul 415, dar a fost din nou distrusă în timpul Răscolei Nika din anul 532.  Clădirea actuală a fost construită de împăratul Iustinian între anii 532-537), Palatul Topkapi (reşedinţa sultanilor, actualul Muzeu Naţional al Turciei, care  adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, sabia lui Ştefan cel Mare), Moscheea Albastră (a fost construită între anii 1609 – 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I, este cea mai mare moschee din Istanbul), Basilica Cisterne (cunoscută şi ca ‘Palatul scufundat’, datează din sec. VI, a fost construită ca cisternă de apă pentru a alimenta palatal imperial şi clădirile înconjurătoare), locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II (numită și Fântâna germană, construită în memoria celei de a doua vizite a împăratului german la Constantinopol și inauguarată la aniversarea sa din 27 ianuarie 1901), Obeliscul Egiptean (a fost adus din Valea Nilului de împăratul Theodosius II, datează din anul 1490 î.Hr. din vremea faraonului Tuthmosis III), Coloana Şerpuită (este din bronz, a stat în fața Templului lui Apollo de la Delphi – Grecia. A fost ridicată în memoria bătăliei de la Plateea din anul 479 î.Hr., în care cetățile grecești aliate i-au învins pe perşii conduşi de regel Xerxes I. În anul 326, împăratul Constantin cel Mare a dispus mutarea ei la viitorul Constantinopol), Coloana lui Constantin Porfirogenetul (seamănă cu un obelisc, doar că este făcută din mai multe blocuri de piatră. Unele mărturii afirmă că pe același loc a existat o astfel de coloană încă din sec. IV. Constantin al VII Porfirogenetul în anul 940 a acoperit coloana cu plăci de bronz aurit). Scurt popas în istoricul Bazar al lui Bayazid. Cazare în Istanbul.

 

ZIUA 5 – miercuri, 03 octombrie (650 km): Mic dejun. Plecare spre ţară, sosire în Bucureşti la baza Dealului Patriarhiei în funcţie de traficul auto și de formalităţile vamale. 

 

 

PRELUĂRI:

  PREȚ   250 LEI/pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.  
CLUJ-NAPOCA DATA / ORA PLECĂRII Ora 12:30 în ziua începerii pelerinajului      
  LOCUL ÎMBARCĂRII CASA ARMATEI    
  PREȚ   200 LEI /pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.  
SIBIU DATA / ORA PLECĂRII Ora 17:30 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII HOTEL IBIS    
  PREȚ   150 LEI / pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.  
BRAȘOV DATA / ORA PLECĂRII Ora 19:00 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII Biserica Schimbarea la Față (Str. Saturn)

 


Transport: Autocar

Plan tarifar

Reduceri

VARSTA(ani) DENUMIRE REDUCERE CONDITII ACORDARE REDUCERE
0 – 1.99 infant GRATUIT Cazarea se face in camera dubla, in pat cu doi adulti
2 – 4.99 copil 70 Euro Cazarea se face in camera dubla, in pat cu doi adulti
5 – 10.99 copil 35 Euro Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual

Credem ca ti-ar placea si: